
- Landelijk ,
- Lokaal ,
- Woningkrapte
Over deze zaken maken de Woningmakers zich ernstig zorgen. De Woningmakers Drechtsteden vertegenwoordigen de wooncorporaties, projectontwikkelaars en makelaars bij de zo belangrijke afstemming met gemeenten, provincie en het Rijk om tot versnelling van de woningbouw te komen.
Wat vinden de betrokken partijen van de Woningmakers? Lees hier de interviews met 5 belangrijke spelers:
De regio Drechtsteden is een samenwerking gestart met Woningmakers. In Sliedrecht wil Ton Spek kijken welke bijdrage de Woningmakers kunnen leveren in de ambitie van Sliedrecht. Is het bijvoorbeeld mogelijk dat het bouwen van de woningen een gezamenlijke opgave kan worden en niet alleen één van de gemeente? Zo kunnen de gemeenten ervaring delen die zij in de regio opdoen. Woningmakers faciliteert daarbij ronde tafels met de betrokken marktpartijen.
Lees hier het hele interview met Ton Spek.
Directeur-Bestuurder Elisabeth ter Borg van Fien Wonen: “In deze eerste ronde kijken we wie met welke projecten bezig is. We brengen in kaart hoeveel woningen en wat voor type woningen er wanneer worden opgeleverd en of dat strookt met de doelstellingen op de langere termijn. Verder bespreken we hoe we voldoende voortgang kunnen blijven boeken op de lopende projecten en wat we eventueel nog extra kunnen doen. Bij dit laatste speelt de gemeente natuurlijk ook een belangrijke rol.”
Lees hier het hele interview met Elisabeth ter Borg.
Om deze behoefte van de zeven gemeenten in de Drechtsteden concreet in kaart te brengen stelt zij sinds kwartaal 3 2020 het Factsheet Krapte Indicatoren samen, op basis van transactiegegevens van de NVM en hoe die zich verhouden tot het woningaanbod. Het factsheet wordt elk kwartaal op de website van Woningmakers Drechtsteden gepubliceerd.
Lees hier het hele interview met Dorith Kools.
De Woningmakers organiseerden rondetafelgesprekken, waarbij gemeenten, makelaars, ontwikkelaars en de woningbouwcorporatie met elkaar aan tafel zaten en hun expertise inbrachten hoe je een dergelijk bouwproject aanpakt en eventueel kunt versnellen. De uitkomsten van de gesprekken werden vastgelegd in een zogenaamde ‘bloemlezing’.
Lees hier het hele interview met Arjan Kraijo.
Algemeen Directeur Lotte van Houwelingen zit namens BM van Houwelingen aan tafel. Met de verschillende partijen de dialoog aangaan over de bouwplannen in de gemeente is voor haar een goede manier om zicht te krijgen op de ontwikkelingen, de verschillende belangen en de knelpunten en wat de beste route voorwaarts is.
Lees hier het hele interview met Lotte van Houwelingen.
De aanhoudende krapte op de woningmarkt en de onverminderd sterke vraag zijn volgens de makelaars de belangrijkste oorzaken van de prijsstijging. De laatste drie maanden van 2020 was volgens de NVM zelfs de krapste woningmarkt van deze eeuw.
De Woningmakers Drechtsteden en Waltmann Makelaars publiceren vanaf nu per kwartaal actuele en objectieve marktdata die betrouwbare informatie over de markt weergeven. Per gemeente en per type woning zien we dat de krapte in de Drechtsteden extreem hoog is en nog steeds toeneemt.
De ontwikkelvisie Spoorzone van architectenbureau Mecanoo is aan de gemeenteraad van Dordrecht voorgelegd en wordt daar binnenkort besproken. De ontwikkelvisie verbeeldt hoe de Spoorzone er uit kan komen te zien en hoe deze kan bijdragen aan de bouw van 10.000 nieuwe woningen in de stad.
De nieuwbouw van woningen loopt volgend jaar verder terug, verwacht het Economisch Bureau van ING. De krimp komt onder meer door een beperkte vergunningverlening, oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid bij consumenten door de coronacrisis.