‘Het is natuurlijk heel prettig als je een regionaal platform als Woningmakers hebt.’

De gemeente Sliedrecht heeft in 2019 de ambitie uitgesproken om tot 2040 2.500 woningen te bouwen, waarvan het merendeel voor 2030. “Maar gemeenten bouwen geen huizen”, zegt Wethouder Ton Spek, “daarvoor zijn bouwpartijen nodig die de plannen uitvoeren.”

De regio Drechtsteden is een samenwerking gestart met Woningmakers. In Sliedrecht wil Ton Spek kijken welke bijdrage de Woningmakers kunnen leveren in de ambitie van Sliedrecht. Is het bijvoorbeeld mogelijk dat het bouwen van de woningen een gezamenlijke opgave kan worden en niet alleen één van de gemeente? Zo kunnen de gemeenten ervaring delen die zij in de regio opdoen. Woningmakers faciliteert daarbij ronde tafels met de betrokken marktpartijen.

Een deel van de huizen die Sliedrecht wil bouwen staat op plekken waar nu al huizen staan, bijvoorbeeld huizen van de woningcorporatie. Het is belangrijk dat de corporatie aan tafel zit en dat zij met de gemeente een commitment uitspreken om de plannen samen op te pakken. Een volgende stap is om een samenwerking aan te gaan met de bouwpartijen.  Ton Spek: “We hopen op deze manier dit jaar een aantal belangrijke piketpalen te kunnen slaan en als het goed is worden die piketpalen de jaren erop heipalen.”

Enerzijds is het doel van de samenwerking met Woningmakers Drechtsteden in Sliedrecht om plannen te versnellen door samen op te trekken met alle stakeholders. Sliedrecht is echt op zoek naar samenhang. Ton Spek: “Sliedrecht is een relatief kleine gemeente en wij werkten niet met bureaus die dit soort bouwprojecten begeleiden. Als er in het verleden een kavel vrijkwam, dan werd die locatie gevuld vanuit een plan van een bouwpartij. Wij zien nieuwbouw nu echt in samenhang. We hebben als gemeente de opgave om te kijken naar de verhouding in verschillende type woningen en prijsklassen. Ook hebben we een opdracht op het gebied van sociale woningbouw en de spreiding daarvan over verschillende wijken in Sliedrecht. En als regio hebben we samen een opdracht voor 25.000 woningen in Drechtsteden. Het is natuurlijk heel prettig als je dan een regionaal platform als Woningmakers hebt, waardoor je deze vraagstukken met de woningbouwers kunt delen.”

De gemeente hoopt dit jaar een omgevingsvisie af te ronden, waarin wordt geschetst hoe Sliedrecht er over twintig-dertig jaar uit zal zien en wat er moet gebeuren om dit te realiseren. Hieruit volgen concrete bouwplannen, waarbij er ook rekening wordt gehouden om de betere en minder goed renderende projecten eerlijk te verdelen over de verschillende woningbouwers.

Ton Spek: “Ik vind het ook belangrijk en wenselijk als wij in dit project samen kunnen optrekken met verschillende bouwpartijen waarmee wij ervaring hebben. Bedrijven die al meer huizen gebouwd hebben in Sliedrecht en soms ook uit Sliedrecht komen. Maar ook nieuwe partijen die meerwaarde zien in goede samenwerking zijn welkom. Het belangrijkste is dat die bedrijven, ook gezien de tijd waarin we nu leven, dit grote project gezamenlijk kunnen oppakken.”

Jawel, houd mij svp op de hoogte van alle ontwikkelingen omtrent woningbouw in Drechtsteden en omgeving.

© Woningmakers Drechtsteden | Webdesign en realisatie 2021: Kobalt Digital