Regionale huizenverkoop stort in: ‘We moeten dus bouwen, bouwen, bouwen en snel’

26 april 2021

Bron: De Dordtenaar, André Oerlemans – 16 4 2021

Het aantal verkochte woningen in de regio’s Dordrecht en Gorinchem is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gedaald en ligt weer op het niveau van zes jaar geleden.

Krapte zorgt voor een oververhitte markt en drijft de prijzen op tot recordhoogte. Dat blijkt uit de NVM-cijfers voor beide regio’s. Landelijk is het beeld hetzelfde. Het aantal woningen dat te koop staat is sinds 1995 niet zo laag geweest. Daarom hijst de makelaarsvereniging de stormbal en vraagt ze het nieuwe kabinet de woningnood prioriteit te geven.

,,Veel mensen durven hun huis niet te koop te zetten omdat ze zelf geen andere woning kunnen vinden. Daarom ligt de doorstroming stil en daar is dit het gevolg van. We moeten dus bouwen, bouwen, bouwen en snel’’, zegt makelaar Dorith Kools van Waltmann.

Prijzen stijgen
In de Drechtsteden werden 476 woningen verkocht, een daling van 21,6 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2020 en net zoveel als in de eerste drie maanden van vorig jaar. Dat was echter het slechtste kwartaal sinds 2015. In Gorinchem werden slechts 220 woningen verkocht. Dat was 27,9 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2020, 15,1 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar en het laagste aantal in zes jaar.

Door het krappe aanbod blijven de prijzen stijgen. In de Drechtsteden kost een woning gemiddeld 309.000 euro, 13,9 procent meer dan vorig jaar. In de regio Gorinchem is dat 375.000 euro, een stijging van 15,6 procent ten opzichte van 2020.

Woningnood
In de regio Dordrecht werd een huis gemiddeld binnen 25 dagen verkocht en in de regio Gorinchem binnen 28 dagen. Kools: ,,Als je een woning op Funda ziet ben je te laat. Kopers zien het eerder op social media en dringen voor. Voor een woning van rond de drie ton heb ik nu 50 tot 75 bezichtigingen. Er is echt woningnood.’’

 

Meest gelezen

© Woningmakers Drechtsteden | Webdesign en realisatie 2021: Kobalt Digital