
- Drechtsteden ,
- Woningkrapte
Bron: BZK Wonen en Woningbouw | Nieuws vanuit de directies Wonen en Woningbouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken:
In december wordt bekend welke projecten een bijdrage krijgen voor het versnellen van de bouw, het vergroten van het aantal nieuwbouwwoningen in een project of het vergroten van de betaalbaarheid van die woningen voor starters en mensen met een middeninkomen. Bij aanmelding vóór 8 september krijgt de indiener voor het sluiten van het aanvraagloket een reactie op de volledigheid en beoordeelbaarheid van de aanvraag.
In de eerste twee rondes kregen 57 verschillende woningbouwprojecten geld. Hierdoor kunnen er versneld 96.000 woningen worden gebouwd; dat is 10% van de totale opgave voor de komende tien jaar. Het merendeel (66%) van deze woningen bestaat uit betaalbare woningen voor starters of mensen met een middeninkomen. Een aanzienlijk deel van deze woningen zou zonder de Woningbouwimpuls waarschijnlijk niet of pas op een later moment gebouwd kunnen worden.
Lees hier meer over de Woningbouwimpuls:
de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
De krapte op de woningmarkt neemt nog steeds toe, zeker ook in Drechtsteden. Hierover maken de Woningmakers Drechtsteden zich ernstig zorgen. Zij vertegenwoordigen de marktpartijen in de vorm van wooncorporaties, projectontwikkelaars en makelaars bij de zo belangrijke afstemming met gemeenten, provincie en het Rijk om gezamenlijk tot versnelling van de woningbouw te komen.
Wat vinden de betrokken partijen van de Woningmakers? Lees de interviews met 5 belangrijke spelers.
De aanhoudende krapte op de woningmarkt en de onverminderd sterke vraag zijn volgens de makelaars de belangrijkste oorzaken van de prijsstijging. De laatste drie maanden van 2020 was volgens de NVM zelfs de krapste woningmarkt van deze eeuw.
De Woningmakers Drechtsteden en Waltmann Makelaars publiceren vanaf nu per kwartaal actuele en objectieve marktdata die betrouwbare informatie over de markt weergeven. Per gemeente en per type woning zien we dat de krapte in de Drechtsteden extreem hoog is en nog steeds toeneemt.
De ontwikkelvisie Spoorzone van architectenbureau Mecanoo is aan de gemeenteraad van Dordrecht voorgelegd en wordt daar binnenkort besproken. De ontwikkelvisie verbeeldt hoe de Spoorzone er uit kan komen te zien en hoe deze kan bijdragen aan de bouw van 10.000 nieuwe woningen in de stad.