‘De enige oplossing is ‘bouwen bouwen bouwen’

1 juni 2021

De afgelopen tijd was regelmatig de extreme krapte op de woningmarkt van Drechtsteden in het nieuws. De Woningmakers Drechtsteden publiceren in samenwerking met Waltmann Makelaars per kwartaal actuele en objectieve woningmarktdata. Per gemeente en per type woning zien we dat de krapte in de Drechtsteden extreem hoog is en elke keer verder toeneemt.

De Woningmakers Drechtsteden, waarin de marktpartijen samenwerken, willen de woningbouw in de Drechtsteden krachtig versnellen. Deze samenwerking tussen marktpartijen (woningcorporaties, projectontwikkelaars en makelaars) is van groot belang om de afstemming met de gemeenten en provincie te versterken.

Onderdeel van die samenwerking is het uitwisselen van actuele data uit de markt, in dit geval de objectieve stand van de krapte op de (koop)woningmarkt . Uit deze Factsheet krapte-indicatoren Q1 2021 blijkt dat in alle gemeenten in de Drechtsteden de krapte enorm is. De vraag naar grondgebonden woningen (rijtjeswoningen en 2-onder-1-kap) is over de gehele regio extreem.

Behalve in Hardinxveld-Giessendam is er in de gemeentes een groot tekort aan appartementen. De overall-krapte is in het afgelopen jaar alleen maar toegenomen. Het is een belemmering voor de doorstroom. Mensen bieden pas een huis aan op de markt als ze er zelf een gekocht hebben, en dat gebeurt niet. De Drechtsteden volgen daarin een nationale trend van Woningnood waarin het huidige landelijke woningtekort van 312.000 naar verwachting in 2025 is gestegen naar 419.000 woningen. 5% van de bevolking zoekt dan een huis, wat eigenlijk heel vreemd is, want wonen is een grondrecht.

Dorith Kools (Waltmann makelaars, Woningmakers Drechtsteden) zegt hierover: “Ik schrik enorm van deze getallen. Ik had nooit gedacht dat de markt zo verstopt zou kunnen raken. De enige oplossing is ‘bouwen bouwen bouwen’. Binnen de Woningmakers zetten we ons in om de daarvoor benodigde afstemming tussen gemeenten en marktpartijen voor elkaar te krijgen.”

Download hier de Factsheet krapte-indicatoren Q1 2021 | Drechtsteden.

Meest gelezen

© Woningmakers Drechtsteden | Webdesign en realisatie 2021: Kobalt Digital