Ontwikkelvisie Dordtse Spoorzone voorgelegd aan gemeenteraad

29 januari 2021

bron: Vastgoedjournaal, auteur: Sandra Lissenberg, 26 januari 2021

De ontwikkelvisie Spoorzone van architectenbureau Mecanoo is aan de gemeenteraad van Dordrecht voorgelegd en wordt daar binnenkort besproken. De ontwikkelvisie verbeeldt hoe de Spoorzone er uit kan komen te zien en hoe deze kan bijdragen aan de bouw van 10.000 nieuwe woningen in de stad.

Een groen stadspark bij de spoorbrug, een autovrije wijk aan de Oude Maas: de Spoorzone biedt volop kansen voor de groeiambities en ontwikkeling van Dordrecht. Dat staat in de Ontwikkelvisie Spoorzone die het college heeft vastgesteld en aan de raad heeft voorlegd. Uit de ontwikkelvisie van architectenbureau Mecanoo blijkt de enorme potentie van het gebied. Het spoor, nu vaak een barrière, vormt daarin de verbinding tussen bijzondere nieuwe stadswijken en spectaculaire groengebieden.

Potentiële locatie niet voor de hand liggend
In Dordrecht komen 10.000 nieuwe woningen. Het gebied rondom het spoor, tussen Zwijndrecht en Dordrecht-Zuid, lijkt niet de meest voor de hand liggende plek om een groot deel van die woningen te ontwikkelen, maar het tegendeel is waar. Het gebied heeft juist veel potentie: goed bereikbaar, dichtbij voorzieningen, dichtbij de historische binnenstad, de rivier en het buitengebied.

Meedromen over de toekomst
De ontwikkelvisie verbeeldt hoe die er uit kan komen te zien: een plek met veel nieuwe huizen voor Dordtenaren en nieuwe inwoners, ruimte voor bedrijvigheid, cultuur en evenementen. Mecanoo laat de lezer in de ontwikkelvisie meedromen over het Dordrecht van de toekomst, waar:

  • de Stadsbrug een groen stadspark is, in plaats van een autoweg. Een park op hoogte waar je prachtig wandelt of fietst tussen de nieuwe woongebouwen op het Maasterras. Met zicht op de Oude Maas en de stad.
  • het Weizigtpark over het spoor heen loopt. Zodat je via het groen zo de binnenstad in wandelt.
  • mensen ‘met hun voeten aan het water’ wonen in een autovrije wijk aan de Oude Maas.
  • een plek waar gezinnen en starters in de stad een woning vinden vlakbij werk, voorzieningen, cultuur en goede bereikbaarheid over het spoor en het water.
  • het Gezondheidspark en Leerpark een omgeving wordt waar onderwijs, innovatie en goede zorg elkaar nog meer versterken.

Veelzijdig
In de ontwikkelvisie komen beelden tot leven. De ontwikkelvisie benadrukt de veelzijdigheid van de stad en toont de mogelijkheden van de Spoorzone. Het verbindt historie en natuur, maar omarmt ook rauwe kanten als het spoor en de industrie.

Francine Houben van Mecanoo: “Het spoor wordt een omgeving met plekken om te verblijven, met volop ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Dordrecht laat het zien met haar 800 jaar ervaring! Stad van handel en innovatie, natuur en stedelijke ontwikkeling, water, evenementen, sport, fietsen en wandelen. Kortom, een stad met een prachtige historie én een prachtige toekomst.”

Ambities waarmaken
Het college is blij met de voorstellen die Mecanoo heeft gemaakt. Wethouder Piet Sleeking: “Dordrecht wil groeien. Meer inwoners en meer banen. Dat is nodig om onze mooie voorzieningen zoals musea, sportplekken, bibliotheken en onderwijs te behouden. De Spoorzone is dé plek om een groot deel van die ambities te realiseren. Daar waren wij al van overtuigd, maar je moet het je wel kunnen voorstellen. De ontwikkelvisie zorgt voor die verbeelding. De Spoorzone wordt het vliegwiel van de ontwikkeling van onze stad. Met de ontwikkelvisie als inspiratie gaan we samen met de stad, partners en marktpartijen de komende tijd verkennen hoe we de ambities voor de Spoorzone werkelijkheid kunnen maken.”

Meest gelezen

© Woningmakers Drechtsteden | Webdesign en realisatie 2021: Kobalt Digital