
- Drechtsteden ,
- Woningkrapte
Bron: de Volkskrant, 29 januari 2021
Nieuwbouw moet de grootste bijdrage leveren aan dit tienjarendoel. Maar die nieuwbouw stokte vorig jaar, blijkt uit de voorlopige woningcijfers vanhet CBS.
Onder meer aangescherpte Pfas-regelgeving en de stikstofcrisis bemoei-lijkten bouwen op veel plaatsen nabij kwetsbare natuur. Maar dat de aan-was iets lager uitvalt, kan ook nog andere oorzaken hebben, denkt Carola de Groot, Rabo-econoom huizenmarkt. ‘Een tekort aan bouwlocaties en bouwvakkers speelt vermoedelijk ookeen rol’, zegt De Groot.
Het is dus maar de vraag of de komende jaren de aanwas sneller zal groeien om de woningnood te verkleinen. De schaarse vrije grond in Nederland maakt het er niet gemakkelijker op. Tussen plannenmakers voor nieuwe natuur, duurzame energie, woningbouw en de bestaande landbouw is momenteel een hevige strijd gaande, bleek uit recent onderzoek van de Volkskrant.
Minister Kajsa Ollongren (D66) is toch tevreden met de cijfers. Die zijn weliswaar niet hoog genoeg om de minimaal benodigde 845 duizend nieuwe woningen in 2030 te halen, maar wel in lijn met het doel van jaarlijks 75 duizend woningen erbij.
rm
De krapte op de woningmarkt neemt nog steeds toe, zeker ook in Drechtsteden. Hierover maken de Woningmakers Drechtsteden zich ernstig zorgen. Zij vertegenwoordigen de marktpartijen in de vorm van wooncorporaties, projectontwikkelaars en makelaars bij de zo belangrijke afstemming met gemeenten, provincie en het Rijk om gezamenlijk tot versnelling van de woningbouw te komen.
Wat vinden de betrokken partijen van de Woningmakers? Lees de interviews met 5 belangrijke spelers.
De Woningmakers Drechtsteden en Waltmann Makelaars publiceren vanaf nu per kwartaal actuele en objectieve marktdata die betrouwbare informatie over de markt weergeven. Per gemeente en per type woning zien we dat de krapte in de Drechtsteden extreem hoog is en nog steeds toeneemt.
De nieuwbouw van woningen loopt volgend jaar verder terug, verwacht het Economisch Bureau van ING. De krimp komt onder meer door een beperkte vergunningverlening, oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid bij consumenten door de coronacrisis.
De ontwikkelvisie Spoorzone van architectenbureau Mecanoo is aan de gemeenteraad van Dordrecht voorgelegd en wordt daar binnenkort besproken. De ontwikkelvisie verbeeldt hoe de Spoorzone er uit kan komen te zien en hoe deze kan bijdragen aan de bouw van 10.000 nieuwe woningen in de stad.